• Positioning & Decision making camp

  Positioning & Decision making camp

 • Advanced Skills Improvement Camp

  Advanced Skills Improvement Camp

 • Advanced Ball Handling & Shooting Skills 2018

  Advanced Ball Handling & Shooting Skills 2018

 • ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

EOBC: Η σημασία των στοχευμένων επιστημονικών προγραμμάτων στη μεταβατική περίοδο

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

EOBC: Η σημασία των στοχευμένων επιστημονικών προγραμμάτων στη μεταβατική περίοδο

04/MAY/17 11:20

 

Ο Γιώργος Σκόλιας, MSc, εργοφυσιολόγος κι επί χρόνια επίσημος συνεργάτης του EUROHOOPS Olympia Basketball Camp σε θέματα αθλητικής ανάπτυξης και φυσιολογίας των παικτών, μίλησε για τη σημασία των στοχευμένων επιστημονικών προγραμμάτων στη μεταβατική περίοδο.

Της Eurohoops Team / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οδεύοντας προς τον 13ο χρόνο λειτουργίας του, είναι δεδομένο πια πως το αυθεντικό EUROHOOPS Olympia Basketball Camp έχει καταφέρει ν’ αντέξει στο χρόνο και να καθιερωθεί ως κορυφαίο στο είδος του. Αλλά η συνέπεια, η αξιοπιστία και τα εξειδικευμένα προγράμματα δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που το έχουν βοηθήσει ν’ ανέβει και να παραμείνει στην κορυφή. Οι συνεργασίες με γνώστες του αντικειμένου προσφέρουν κάθε φορά το κάτι παραπάνω κι ο Γιώργος Σκόλιας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο έμπειρος εργοφυσιολόγος ασχολείται απ’ το 1983 με την προπόνηση αθλητών υψηλού επιπέδου και τη μετα-θεραπευτική άσκηση κι έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 100 εισηγήσεις σε συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν διάφορα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η πάλη, οι πολεμικές τέχνες, η γενική φυσική κατάσταση (fitness) κι η πρόληψη κι αποκατάσταση μυοσκελετικών κακώσεων. Τις γνώσεις αυτές έχει μοιραστεί και σε αρκετά απ’ τα βιβλία του και θα το επαναλάβει γι’ ακόμη μία χρονιά στην πράξη στο EOBC στην Αρχαία Ολυμπία (25 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, 2 Ιουλίου – 8 Ιουλίου και 9 Ιουλίου – 15 Ιουλίου), όπου η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα των προπονητικών πλάνων.

“Εργοφυσιόλογος, αν θέλουμε να το ορίσουμε κάπως, είναι αυτός που λόγω επιστημονικής ιδιότητας πρέπει να ορίσει τα πάντα σ’ ένα πρόγραμμα προπόνησης. Δηλαδή την ένταση, τη διάρκεια και την συχνότητα των προπονητικών ερεθισμάτων, πότε θ’ ανεβάσεις, πότε θα τα μειώσεις τα φορτία. Όλος ο προγραμματισμός όχι μόνο σ’ ετήσια βάση, αλλά και σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση” εξήγησε αρχικά.

“Σε συνεργασία με τον προπονητή, συζητάμε τι θα βάλουμε από εντάσεις μέσα στην ημέρα, πότε θα τους χαλαρώσουμε, πότε θα μειώσουμε την ένταση, πότε θα την αυξήσουμε. Δεν πρέπει να τους πας κάθε ημέρα στο 100%” πρόσθεσε για το ρόλο του. “Πρέπει να συνδυάσουμε τις εντάσεις μέσα στην προπονητική μονάδα κι από προπονητική μονάδα σε προπονητική μονάδα”.

EUROHOOPS OBC 2017

Οι δύο πλευρές πορεύονται μαζί τα τελευταία 5 χρόνια σ’ ένα άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα και δε θα μπορούσαν διαφορετικά, αφού η αποδοχή της πρότασης για συνεργασία από πλευράς δημιουργού του EOBC, Κώστα Μελέτη, μόνο τυχαία δεν ήταν.

“Είχε μία ιστορία πάνω απ’ όλα. Είχε κάποια χρόνια που λειτουργούσε. Δεν ήταν κάτι καινούριο. Ο κόουτς Μελέτης έχει ένα όραμα. Και πέρα απ’ αυτό εγώ έχω κάποιες ιδιοτροπίες. Αν δεν ακούει κάποιος τι του λέω, δεν έχω λόγο να συνεργαστώ μαζί του. Δε μ’ ενδιαφέρει να συνεργαστώ για να συνεργαστώ. Καθόλου. Αν δε μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν έχω λόγο να είμαι εκεί πέρα. Δε μ’ ενδιαφέρει”.

Έτσι θα προσφέρουν και φέτος μαζί τη δυνατότητα σε νεαρούς αθλητές να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά τους ως παίκτες, όπως ακριβώς το επιζητούν κι οι ίδιοι.

“Τα παιδιά έρχονται σ’ ένα καμπ για πολλούς λόγους. Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους και θέλουν να δείξουν πράγματα γιατί βρίσκονται σε καινούριο περιβάλλον. Το καινούριο περιβάλλον δημιουργεί άλλου είδους προσαρμογές. Και στον ψυχολογικό τομέα. Θέλουν να μάθουν πράγματα και να δείξουν πως τα μαθαίνουν”.

Πώς ακριβώς θα το καταφέρουν μέσα απ’ τα στοχευμένα προγράμματα του EOBC; Ποια η σημασία τους στη μεταβατική περίοδο;

“Εάν προσπαθούμε να βελτιώσουμε συγχρόνως πολλές και διαφορετικές ικανότητες σ’ έναν αθλητή, τότε το τρέχον αποθεματικό προσαρμογής του αθλητή διαμοιράζεται και το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο”.

“Για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πρέπει να επιλέξουμε τις ικανότητες που θέλουμε να αναπτύξουμε κάθε φορά και ν’ αποφύγουμε ν’ αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια για τις ικανότητες που δεν είναι σε άμεση προτεραιότητα για τη συγκεκριμένη προπονητική περίοδο. Ενώ υπάρχουν προπονητικές περίοδοι που η μεγάλη ποικιλία ασκήσεων είναι αναγκαία, υπάρχουν και περίοδοι που θα πρέπει να εστιάσουμε την ενέργεια του αθλητή σε ό,τι είναι πιο σημαντικό”.

Αν θες ζήσεις κι εσύ την εμπειρία του αυθεντικού EUROHOOPS Olympia Basketball Camp και να βελτιωθείς ως παίκτης μέσα απ’ τα 6 εξειδικευμένα προγράμματα που προσφέρει, δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (εδώ). Οι εγγραφές έχουν αρχίσει.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972855533
E-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 πηγή : EUROHOOPS

 
 
EHGlobal logo